Tudjon meg róla többet

seveco-rec-szempontrendszer-adatbazis

Szempontrendszer adatbázis

Hazai és nemzetközi szakirodalom alapján, a biztonsági irányítási rendszer (BIR) releváns jogszabályi, továbbá a jó szakmai gyakorlatnak való megfeleltetése érdekében – több száz iparbiztonsági szakkérdés formájában – kialakítottunk egy szempontrendszer adatbázist. Az ebben rögzített elvárásokat a BIR tematikus felépítésének megfelelően rendeztük. Egy előzetes BIR audit alapján a szempontrendszer adatbázisban szereplő kérdések irányítják a biztonsági irányítási rendszer kialakításának, tovább fejlesztésének folyamatát.

seveco-rec-szempontrendszer-adatbazis

Bázisállapot

A biztonsági irányítási rendszer, a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem – hatóság által jóváhagyott – biztonságos működésének fenntartása érdekében szükséges és elégséges garanciáinak gyűjteménye.

A Szempontrendszer adatbázis kérdéseihez ezen garanciális elemek kerülnek hozzárendelésre helyszín specifikusan, a BIR tématerületéhez igazodva. Ez történhet megrendelői (üzemeltetői) megvalósításban, vagy PROFES Kft. szakértői közreműködéseként. Ez a folyamat biztosítja a szervezet szükséges és elégséges szabályozottsági optimumának kialakítását, illetve a későbbi auditok/szemlék alapjául szolgáló adatbázis, az ún. Bázisállapot összeállítását.

seveco-rec-bazisallapot
seveco-rec-bazisallapot
seveco-rec-szemletervezo
seveco-rec-szemletervezo-mobil

Szemle (audit) tervezése és lefolytatása

Az audit-/szemle lefolytatása során a Bázisállapotban már rögzített megállapítások vizsgálatára kerül sor. Ennek megfelelően ezt lehet elfogadni, vagy eltérés, nem megfelelősség észlelése esetén lehetőség van szöveges megjegyzés mellett hang- és képanyag csatolására, továbbá helyesbítő intézkedés felvételére. Az intézkedéshez a SEVESOREC-be regisztrált személyek közül felelős delegálható, teljesítési határidő megadásával.

A tervezett auditon/szemlén felfedett eltérések kezelése mellett a SEVESOREC lehetőséget ad az általános munkavégzés során észlelt nem megfelelőségek rögzítésére, ehhez kapcsolódó intézkedések felvételére, kezelésére is. Ez a regisztrált felhasználók mobilkészüléke segítségével egyszerűen elvégezhető.

A helyszínre és/vagy BIR tématerületre specifikált audit-/szemle terv internettel és android operációs rendszerrel rendelkező, hordozható eszközre letölthető, ezért a helyszíni ellenőrzés nem csak online, hanem offline módban is elvégezhető.

seveco-rec-szemletervezo
seveco-rec-szemletervezo-mobil

Intézkedések kezelése

A feltárt eltérések, nem megfelelőségek korrigálási folyamata a SEVESOREC-en belül, az érintettek folyamatos kommunikációjának biztosítása mellett nyomon követhető. A szemle végeztével a szoftver automatikusan készíti el a jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv elfogadása után a szükséges intézkedésekről a megjelölt felelősök értesítést kapnak, a rendszeren keresztül további információkat kérhetnek az elvégzendő feladatról, továbbá a helyesbítő intézkedés elvégzését követően visszajelzést küldhetnek az intézkedést létrehozó személy részére.

seveco-rec-intezkedesek
seveco-rec-intezkedesek